Незаменимо


   

  „Балевски и Киров” ООД е българско дружество основано през 2015 година като семеен бизнес в чийто генезис са заложени „зелени технологии и решения”. Това означава осъзнаване на необходимостта от използването на най-новите технологии, на най-модерната техника и оборудване, които да щадят природата и да не и нанасят разрушителни последици от една страна и от друга да създаваме Essential продукти запазвайки в суровините дарените им от природата полезни вещества.

  Концепцията, философията и стратегията на нашата компания се крият в производството на Essential продукти с гарантирана чистота по отношение на хербициди, пестициди, ГМО, консерванти и добавки, които осигуряват здравословно хранене на потребителите.

   

  Нашата концепция

  Неспособността на човешкото тяло да синтезира определени съединения, без които животът му ще бъде невъзможен, изисква те да бъдат осигурени от околната среда и по-конкретно от консумираната храна.

  Накратко човешкото тяло трябва да получи 40 основни вещества като:
   - 8 основни аминокиселини /валин, левцин, изолевцин, треонин, метионин, фенилаланин, триптофан, лизин/
   - 2 незаменими мастни киселини /линолова, линоленова/
   - 13 витамина /В1, В2, В6, В12, РР, A, D, E, K, C, Н, фолиева киселина, пантотенова киселина/
   - Около 20 минерала /K, Na, Cl, Mg, Ca, Fe, Cu, Mn, Mo, Zn, J, Cd, F и др./

  Важно е храните да включват всички тези основни елементи и балансираният прием, по-специално на основните компоненти като протеини, мазнини и въглехидрати, от които тялото се нуждае, за да произвежда енергия за жизнените си функции.

  Тези медицински постулати са отличителната основа за развитието на концепцията на „Балевски и Киров” ООД, за създаването на нова категория храни, хранителни добавки и студено пресовани масла на основата на плодове от шипка, които съчетават вещества, съществени за човешкото тяло, на естествена основа, използвайки иновативни технологии и модерно производство на органично чисти, екологични и без ГМО продукти.

   

  Нашата философия: Защо шипка?

  Още в древността шипката е призната като ценно и лечебно средство. Бащата на медицината, Хипократ, а и други древногръцки учени като Теофраст и Диоскорид са оценявали високо ползите от шипковия плод. Предписвали са го като противовъзпалително средство за множество различни заболявания.

  Шипковият плод е истински „поливитаминен концентрат“ – в природата не съществува друг естествен продукт, който да е така богат на различни витамини – С, Е, В1, В2, К, D, А (каротин), РР, Р. По съдържание на витамин С шипковия плод няма аналог в растителния свят (500-2500 мг) на 100 грама плод. По съдържания на витамин В1 и В2 тя се нарежда на първо място, а по количествата каротин – на второ. Шипката е богат източник на пектин, флавоноиди и желязо, органични киселини (лимонена и яблъчна), захари (предимно захароза, около 2.5%), дъбилни вещества и минерални соли (около 3.25%), най-вече калиеви (около 512 мг%), калциеви (около 50 мг%), фосфорни (около 54 мг%), натриеви (около 47 мг%) и магнезиеви (около 122 мг%) соли. Също така има високо съдържание на есенциални мастни киселини: линолова киселина - омега 6 и линоленова киселина - омега 3, както и антиоксидант бета каротин.

  От захарите в нея се срещат фруктоза, глюкоза, захароза. Богат е също така и съставът й на скорбяла, белтъчини, дъбилни и пектинови вещества, азотни вещества.

  Богатото съдържание на комплекса от полезни вещества прави шипката невероятен имуностимулатор и  здравословна добавка с мощно противовъзпалително действие, подпомага и поддържа костите и ставите здрави. Поради високото съдържание на витамин С, шипките има диуретичен ефект и също така подобряват окислително-редукционните процеси в клетките и пропускливостта на капилярите.

   

  Нашата стратегия

  Основното различие на Essential продукти от конвенционалните продукти се състои в това, че в тях се съдържат незаменимите за човешкия организъм вещества продуцирани и генерирани в плодовете и билките, чрез иновативните и ноу- хау технологични решения на нашата компания.

  Нашите Essential храни, хранителни добавки и студено пресовано масло са натурални и биологични продукти, получени по природен път, богати на автентични природни вещества, полезни за човешкия организъм. Те са пълноценна храна с богата и непроменена органична цялост, равновесна минералност и органолептична хармоничност, което ги прави отлична съставна част на ежедневното меню.

  Овладяната природа приложена в практиката на нашата компания еволюира от изходната суровина до завършения готов продукт обогатена, полезна и незаменима.

  За да запазим в нашите Essential храни и хранителни добавки високото съдържание на витамини С, Е, В1, В2, К, D, А (каротин), РР, Р и мастни киселини Омега 3, Омега 6 и Омега 9, процеса на сушене протича първоначално в естествена среда и след това при температура от 40 до 50 градуса С в специално проектирана автоматизирана еднолентова сушилня. Топлинната енергия създаваме изцяло с изгарянето на мъх от шипка, който отделяме при сепарирането на люспата от семената.

  За процеса по смилане използваме каменни мелници, което е най-стария и най-добрия метод за превръщането на изсушените шипкови плодове в брашно. Каменната мелница смила сухите шипки  бавно, без да ги загрява, запазвайки в максимална степен всички Essential полезни вещества събрани в плодовете от природата.

  Пресите за студено пресоване на масло са патентна разработка от последно поколение, с които процеса на пресоване протича при значително по-ниска температура, при липса на кислород,  в азотна среда и изпресованото масло изтича при температура 26-28 градуса С, което гарантира запазването на полезните вещества съдържащи се в първичната суровина. Това масло отговаря, а дори по определени показатели надминава показателите на рафинираните масла и в същото време ги превъзхожда с напълно запазеното високо съдържание на витамините и антиоксидантите.

  Процеса на филтроване се извършва в условията на азотна среда с модерна италианска филтърна система след предварително охладено и кристализирало масло до 5 градуса С чрез винтеризиране. Чрез кристализацията на маслото целим по-ефективно протичане на филтроването.

  Съхранението на маслото се извършва в специално проектирани съдове, в които създаваме азотна среда с надналягане от 0.5 Bar. Температурата на съхранение е от 5 до 13 градуса, което постигаме чрез автоматизирано периодично винтеризиране.

  Това овладяване на природата прави нашите Essential продукти подходящи за Теб, който държиш на здравето и външния си вид, за Теб който познаваш истинските вкусове и натуралните продукти, за Теб за който да живееш здравословно е начин на живот и разбира се за Теб който за първи път ще се потопиш в необятния свят на „Царицата на билките” – Шипката.

  Иво Балевски