Екстракт капсаицин в шипково масло: Ползи за здравето

  5
  Когато става въпрос за естествени добавки, които могат да подобрят здравето ви, комбинацията от капсаицин и шипково масло е истинско съкровище. В тази статия ще разгледаме какво представляват тези две съставки, какви са ползите от тях, както и как можете да ги включите в своята диета за по-добро здраве.

  Какво е капсаицин?

  Капсаицинът е активната съставка в лютите чушки, която им придава характерния пикантен вкус. В големи количества от него в комбинация с витамин С откриваме в лютата чушка Cayenne. Капсаицинът има множество здравословни ползи и е известен със своите противовъзпалителни, болкоуспокояващи и метаболитно стимулиращи свойства. 

  Капсаицинът е обект на множество изследвания, които потвърждават неговата ефективност в различни аспекти на човешкото здраве. Нека разгледаме по-подробно как капсаицинът действа, какви са неговите ползи и възможните странични ефекти.

  Как действа капсаицинът?

  hot-red-peppers45
  Капсаицинът действа чрез взаимодействие с ванилоидните рецептори (TRPV1) в нервната система. Тези рецептори се активират при излагане на топлина и киселинност, предизвиквайки усещането за парене. Когато капсаицинът се свърже с тези рецептори, той изпраща сигнали до мозъка, които се интерпретират като болка или топлина. Това активира освобождаването на вещества като ендорфини и допамин, които намаляват усещането за болка и предизвикват усещане за удоволствие.

  Ползи от капсаицина

  Метаболитно стимулиране и отслабване:

  Капсаицинът е известен с това, че ускорява метаболизма, което може да подпомогне процеса на отслабване. Той повишава термогенезата – процесът, при който тялото произвежда топлина, изгаряйки калории. Изследванията показват, че редовната консумация на капсаицин може да доведе до по-бързо изгаряне на мазнини и намаляване на апетита.

  Болкоуспокояващи свойства:

  Капсаицинът се използва в различни болкоуспокояващи кремове и пластири. Той блокира предаването на болковите сигнали към мозъка, като временно дезактивира нервните влакна, които предават болка. Това го прави ефективен при лечение на условия като артрит, невропатия и мигрени.

  Подобряване на сърдечно-съдовото здраве:

  Капсаицинът може да подпомогне здравето на сърдечно-съдовата система. Изследванията показват, че той може да намали нивата на лошия холестерол (LDL) и да увеличи нивата на добрия холестерол (HDL). Освен това, капсаицинът може да помогне за понижаване на кръвното налягане и да подобри кръвообращението, което намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.

  Антиоксидантни и противоракови свойства:

  Капсаицинът има мощни антиоксидантни свойства, които защитават клетките от увреждания, причинени от свободните радикали. Някои изследвания дори предполагат, че капсаицинът може да има противоракови ефекти, като потиска растежа на над 40 вида ракови клетки и предотвратява развитието на метастази.

  Подобряване на храносмилането:

  Капсаицинът стимулира секрецията на стомашни сокове и храносмилателни ензими, което може да подпомогне по-доброто разграждане на храната и усвояването на хранителните вещества. Освен това, капсаицинът подобрява циркулацията в стомашно-чревния тракт, което подпомага здравето на червата.

  Странични ефекти на капсаицина

  Стомашни проблеми

  Изгаряне и дразнене на кожата

  Алергични реакции

  При прекомерна консумация, капсаицинът може да предизвика дразнене на стомашната лигавица, киселини и гастрит. Хората с чувствителен стомах или съществуващи стомашни проблеми трябва да бъдат внимателни при употребата му.

  При външно приложение, капсаицинът може да предизвика силно парене и дразнене на кожата. Затова е важно да се използва с повишено внимание и да се избягва контакт с очите и лигавиците.

  В редки случаи, хората могат да развият алергични реакции към капсаицин, включително обриви, сърбеж и подуване.

  Ползи от шипковото масло за вътрешното здраве

  Шипковото масло е единственото растително масло, което предлага уникален здравословен комплекс от естествени мастни киселини и антиоксиданти. Този еликсир е богат на Омега-3 (33%), Омега-6 (44%), Омега-9 (14%) и множество важни витамини като витамин А, витамин Е, витамин С, витамин F, витамин K и витамини от групата B.
  Шипковото масло е богат източник на есенциални мастни киселини:
  • Омега-3 (линоленова киселина): Тези мастни киселини са известни със своите противовъзпалителни свойства и способността си да поддържат здравето на сърдечно-съдовата система. Те подпомагат здравето на мозъка, подобряват когнитивните функции и могат да намалят риска от депресия и тревожност. 
  •  Омега-6 (линолова киселина): Линоловата киселина играе ключова роля в поддържането на здрава имунна система и подпомага регенеративните процеси в организма. Тя също така подпомага здравето на кожата и косата отвътре.
  •  Омега-9 (олеинова киселина): Олеиновата киселина подпомага намаляването на възпаленията и подобрява метаболитните функции. Тя също така може да помогне за регулиране на нивата на холестерола и да подкрепи здравето на сърцето.
  zalichavane-na-belezi-800x400
  Шипковото масло е истинско богатство от витамини и антиоксиданти, които играят ключова роля в поддържането на цялостното здраве: 
  • Витамин А (естествена ретиноева киселина): Витамин А подпомага зрението, имунната функция и репродуктивното здраве. Той също така има важна роля в поддържането на здравето на клетките и кожата.
  •  Витамин Е (токофероли): Този мощен антиоксидант защитава клетките от увреждане, причинено от свободните радикали. Витамин Е подпомага здравето на сърдечно-съдовата система и подобрява имунната функция. 
  •  Витамин С: Витамин С е от съществено значение за имунната система, както и за синтеза на колаген, който е важен за здравето на кожата, костите и ставите. Той също така има антиоксидантни свойства и подпомага заздравяването на рани. 
  •  Витамин K: Този витамин играе важна роля в кръвосъсирването и поддържането на костната плътност. 
  •  Витамини от група B: Те са важни за енергийния метаболизъм и поддържането на нервната система.
  Шипковото масло е изключително богато на антиоксиданти като флавоноиди и бета-каротени. Тези вещества защитават клетките от оксидативен стрес и предпазват организма от вредните ефекти на свободните радикали. Те също така подпомагат имунната система и забавят процесите на стареене.

  Шипковото масло е изключително полезно за вътрешното здраве, благодарение на уникалната си комбинация от мастни киселини, витамини и антиоксиданти. Този натурален еликсир може да бъде ценен съюзник в поддържането на добро здраве и жизненост.

  Eкстракт капсаицин в шипково масло - B&K Infinity Line

  37
  Извлечен по уникалната технололгия чрез ултра звук в шипково масло, този продукт носи безкрайни ползи за здравето. Начина на екстрахиране запазва напълно всички полезни вещества и свойства на екстракта капсаицин и шипковото масло. Процеса протича без нагряване и в безкислородна среда. 

  Съчетавайки екстракт капсаицин от люти чушки Cayenne с шипково масло, създадохме мощна комбинация, която може да донесе множество вътрешни ползи за вашето здраве. Тази синергия обединява уникалните свойства на двете съставки, предлагайки комплексно поддържане на организма. Нека разгледаме по-подробно какви са тези ползи.

  Подобрена имунна функция

  Комбинацията от капсаицин и шипково масло е особено ефективна за укрепване на имунната система. Шипковото масло е изключително богато на витамин С, един от най-важните витамини за поддържане на имунната функция. Витамин С стимулира производството на бели кръвни клетки и повишава способността на организма да се бори с инфекции. Капсаицинът, от своя страна, също има имуномодулиращи свойства. Той може да подпомогне организма в борбата с патогените, като подобри циркулацията и осигури по-ефективно доставяне на имунните клетки до местата на инфекция.

  Здраво сърце

  Шипковото масло и капсаицинът заедно предлагат значителни ползи за сърдечно-съдовата система. Антиоксидантите в шипковото масло, като биофлавоноиди и бета-каротени, защитават сърцето от оксидативен стрес и възпаления. Мастните киселини Омега-3, Омега-6 и Омега-9 поддържат здравословни нива на холестерол и подобряват еластичността на кръвоносните съдове. Капсаицинът допълнително подпомага здравето на сърцето, като регулира кръвното налягане и подобрява кръвообращението. Комбинацията от тези две съставки осигурява цялостна грижа за сърдечното здраве.

  Контрол на теглото

  Капсаицинът е известен със своите свойства да стимулира метаболизма и да подпомага загубата на тегло. Той увеличава термогенезата – процесът, при който тялото изгаря калории за производството на топлина. Това помага за повишаване на енергийните разходи и намаляване на телесните мазнини. Омега мастните киселини в шипковото масло подпомагат хидратацията и еластичността на кожата, предотвратявайки появата на стрии и увисване. Комбинацията от капсаицин и шипково масло предлага цялостен подход към поддържането на здравословно тегло и външен вид.

  Противовъзпалителни свойства

  И капсаицинът, и шипковото масло притежават силни противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат при хронични възпалителни състояния. Шипковото масло е богато на антиоксиданти и мастни киселини, които намаляват възпаленията в организма и подпомагат регенеративните процеси. Капсаицинът, от своя страна, блокира производството на субстанции, които предизвикват възпаление, като простагландини и цитокини. Тази комбинация може да бъде особено полезна за хора, страдащи от артрит, ревматизъм и други хронични възпалителни заболявания. Съчетаването на тези две съставки осигурява мощна антиинфламаторна защита, която облекчава болката и подобрява мобилността.

  Подобрено храносмилане

  Капсаицинът и шипковото масло също така подпомагат здравето на храносмилателната система. Капсаицинът стимулира производството на храносмилателни ензими и подобрява циркулацията в стомашно-чревния тракт, което улеснява разграждането и усвояването на хранителните вещества. Шипковото масло, с неговите есенциални мастни киселини, подпомага здравето на чревната стена и подобрява абсорбцията на хранителните вещества. Витамините и антиоксидантите в шипковото масло също играят роля в поддържането на здравословна микрофлора в червата, което е ключово за добро храносмилане и цялостно здраве.

  Как да използвате екстракт капсаицин в шипково масло?

  Добавете 10 капки от екстракта в 50 мл. вода, разбъркайте и изпийте. Приема се по два пъти на ден. Сутрин преди хранене и вечер преди лягане. Eдна опаковка е достатъчна за един месец.
  14

  Заключение

  Екстрактът от капсаицин в шипково масло представлява мощна комбинация от природни съставки, които могат да подобрят вашето здраве. Със своите многобройни вътрешни ползи, тази добавка може да бъде ценен съюзник в поддържането на здравословен начин на живот.