МАСЛО ОТ ШИПКА – НАТУРАЛЕН ЕЛИКСИР ЗА КРАСОТА

    МАСЛО ОТ ШИПКА – НАТУРАЛЕН ЕЛИКСИР ЗА КРАСОТА

    Photoroom
    Дива роза е едно от имената, с които наричат шипката (Rosa Canina L.). Валентина Славова - Парфюмерист и консултант в областта на натуралната козметика и парфюмерия: През пролетта шипковите храсти радват очите със своите слабо ароматни цветове, които варират от бяло през бледо до наситено розово, а през есента се открояват с плодовете си, обагрени в оранжево до яркочервено. Неслучайно още от древността шипката като част от семейството на розите се е свързвала с красотата и любовта.
    glass-rosehips-juice-marble-background-high-quality-photo_114579-67940
    От семената на шипковите плодове се получава леко и сухо растително масло с деликатен свеж и леко кисел аромат, напомнящ този на самите плодове и наситен оранжево-червен до златист цвят. Маслото от шипка намира широко приложение в козметиката и ароматерапията заради ценните лечебни свойства, които притежава. 

    То съдържа значителни количества незаменими мастни киселини: линоленова, линолова и олеинова. Богато е на витамин Е, витамин А, витамин С и провитамин Д. Маслото попива бързо в кожата, не оставя мазна следа, овлажнява и предпазва кожата от изсушаване, и забавя процеса на стареене на кожата. Високото съдържание на антиоксиданти определя мощните регенериращи свойства на шипковото масло. Подходяща грижа е за всякакъв тип кожа - от мазна и акнеична до суха и зряла кожа. Подобрява функциите на кожната бариера, заличава белези вследствие на акне, изравнява тена, заличава пигментни петна, и предпазва от преждевременно стареене.

    Рецепти с шипково масло

    Рецепта за комбинация за околоочния контур

    Рецепта за комбинация за суха и зряла кожа

    Рецепта за комбинация за локално третиране при акне (само върху засегнатите участъци)

    Рецепта за комбинация, предотвратяваща образуването на стрии по бреме на бременност

    Съставки:

    20 мл масло от шипка 
    10 мл масло от авокадо 
    2 капки етерично масло от роза дамасцена 
     1 капка етерично масло от немска лайка
    Антиоксидантите в маслото от шипка спомагат за повишаване еластичността на кожата около очите и забавяне процеса на преждевременно стареене. Кожата в околоочния контур е деликатна, чувствителна, предразположена към поява на първите бръчки, затова се нуждае от особени грижи. Шипковото масло може да бъде нанасяно в тази зона самостоятелно с леки потупващи движения преди нанасяне на основния крем за околоочния контур сутрин и вечер. Можете да си приготвите като алтернатива на околоочния крем комбинация от растителни и етерични масла, която да използвате вместо него сутрин и вечер.

    Съставки:

    15 мл масло от шипка
     10 мл масло от арган
     5 мл масло от синя слива
     2 капки етерично масло от тамян
     3 капки етерично масло от мандарина
     1 капка етерично масло от римска лайка
    Маслото от шипка има силно регенериращо действие, стимулира растежа на нови клетки и обновяването на кожата, което го прави особено ценно в борбата с бръчките и остаряването на кожата. В съчетание с други регенериращи растителни и етерични масла, то може да бъде неизменна част от ежедневната грижа за сухата и зряла кожа.

    Съставки:

    20 мл масло от шипка
     10 мл масло от невен
     5 капки етерично масло от лавандула
     3 капки етерично масло от чаено дърво 
     2 капки етерично масло от мащерка
    Шипковото масло е много подходящо за лечение на акне и третиране на мазна кожа. То е некомедогенно, има противовъзпалителни и успокояващи свойства, възстановява и обновява кожата в участъците, където има белези от акне. Може да се използва при мазна кожа без притеснение, че ще засили омазняването и предизвика появата на нови възпаления. Маслото от шипка е много леко, сухо и попива бързо, в същото време действа в по-дълбоките слоеве на кожата, където активизира регенериращите процеси и предотвратява развитието на бактерии, причиняващи акне. Нанасянето локално върху засегнатите участъци засилва по-бързото възстановяване на кожата и заличаване на белези.

    съставки:

    25 мл масло от шипка
     25 мл масло от сладък бадем 
     5 капки етерично масло от мандарина
     3 капки етерично масло от немска лайка 
     2 капки етерично масло от лавандула
    Шипковото масло е прекрасно природно средство за грижа за кожата, което има широк диапазон на приложение за козметични цели. Можете да се доверите на неговите свойства без да се притеснявате за странични ефекти. Все пак за да сте сигурни, че ще се възползвате от неговите ценни качества, важно е да избирате шипково масло от производители, които ви гарантират качествен състав. 

    В допълнение правилното му съхранение също е от съществено значение за да получите желания ефект от неговата употреба. След първоначалното отваряне на опаковката, съхранявайте маслото задължително в хладилник. Приготвяйте комбинации с него в малки количества за предпочитане в стъклена опаковка (не повече от 30 милилитра), които не е задължително да съхранявате в хладилник, но пазете далече от източници на топлина и светлина.
    Прочетете още: